14 ελληνικές startups ζουν το όνειρο στο Δουβλίνο

Πριν από 2 περίπου χρόνια, τέσσερεις φίλοι, ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Μιχάλης και ο Μάρκος αποφάσισαν ν’ αφήσουν τον κόσμο των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αβέβαιη αρένα των startups, κάνοντας πράξη το δόγμα που θέλει την κάθε κρίση να αποτελεί και μία ευκαιρία.

Μία παλιά έως αρχαία ιδέα, χρήση τεχνολογίας και του διαδικτύου και μία αφοσιωμένη όσο και έμπειρη ομάδα συνεργατών συνθέτουν λοιπόν την tradeNOW, μία από τις πλέον καινοτόμες και διακεκριμένες startups που φιλοδοξεί να κάνει την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μέρος της καθημερινότητάς μας.

Στον πυρήνα της ιδέας βρίσκεται η ανταλλαγή, η οποία αποτελεί την αρχαιότερη μορφή οικονομικής δραστηριότητας. Η μεταφορά του concept στον 21ο αιώνα γίνεται μέσω του internet και η tradeNOW έχει εξελίξει την πλατφόρμα που αναλαμβάνει να δημιουργήσει μία παγκόσμια κοινότητα όπου προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητα από ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις είναι διαθέσιμα για ανταλλαγή με μία απλή και ασφαλή διαδικασία.

10590698_542933589170418_7127501976840850885_n

Μέχρι σήμερα πάνω από 20 χιλιάδες μέλη, μεταξύ των οποίων και 400 εταιρείες, καλύπτουν μέρος των αναγκών τους μέσω ανταλλαγών, εξοικονομώντας έτσι ρευστότητα αλλά και βοηθώντας το περιβάλλον μέσω της ανακύκλωσης προϊόντων. Για τις εταιρείες, πέραν της πρόσβασης σε μία παγκόσμια κοινότητα, η πλατφόρμα της tradeNOW δίνει τη δυνατότητα χρήσης ενός νέου καναλιού προώθησης και διανομής των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Όσο απλή είναι η ιδέα, άλλο τόσο είναι και η υλοποίησή της από την ομάδα της tradeNOW, αφού μέσα σε λίγα λεπτά από την εγγραφή, ο νέος χρήστης μπορεί να αναρτήσει τα Θέλω και τα Έχω του, δηλαδή αυτά που θέλει να αποκτήσει και αυτά που διαθέτει προς ανταλλαγή. Από υπολογιστές και κινητά, μέχρι παιδικά έπιπλα και ρούχα και από σπίτια μέχρι ηλεκτρολογικές υπηρεσίες, οι δυνατότητες ανταλλαγής είναι απεριόριστες και οι ευκαιρίες ακόμα περισσότερες. Η πλατφόρμα, μέσω ενός αλγορίθμου που εξέλιξε η tradeNOW, προτείνει συνεχώς πιθανές ανταλλαγές στα μέλη. Όταν ένα μέλος αποφασίσει να προχωρήσει με μία ανταλλαγή, κάνει μία προσφορά στο άλλο μέλος. Αν αυτή γίνει αποδεκτή, τα μέλη ολοκληρώνουν την ανταλλαγή μεταξύ τους με μία απλή διαδικασία που διασφαλίζει η πλατφόρμα. Αν υπάρχει διαφορά στην αξία των ανταλλαγέντων ειδών, ένα εσωτερικό νόμισμα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντός της πλατφόρμας καλύπτει την όποια διαφορά.

Η tradeNOW είναι μία από τις 12 ελληνικές συμμετοχές στο StartUpper Web Summit που θα γίνει το Νοέμβριο στο Δουβλίνο. Δεν είναι θα είναι η πρώτη της συμμετοχή σε παρεμφερείς εκδηλώσεις. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η tradeNOW έχει διακριθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Τρέντο, αλλά και στη Μέκκα της νέας τεχνολογίας, το γνωστό Silicon Valley. Η διάκριση φέρνει δημοσιότητα και η δημοσιότητα μέλη και η tradeNOW γνωρίζει καλά ότι η δύναμη είναι στους αριθμούς. Το επόμενο στοίχημα λοιπόν είναι η αύξηση των μελών στο επόμενο επίπεδο και η μεταφορά της πλατφόρμας σε μεγάλες αγορές. Και όταν (με το καλό) τα μέλη βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και αριθμούν κάποια εκατομμύρια, θα μιλάμε πλέον για ένα ακόμα ελληνικό success story.

 

Πρώτη δημοσίευση στον Ελέυθερο Τύπο της Κυριακής 14/9/2014, από την Αγγελική Βαλεσιώτη

 Leave a Reply