Ανταλλαγές μεταξύ κρατών – Το παράδειγμα Ιράν και Ουρουγουάης.

barter oil with rice

(φωτογραφία από το barterscloset.com)

 

Οι ανταλλαγές (barter) μεταξύ κρατών δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι λαοί εμπορεύονταν μεταξύ τους, ανταλλάσοντας αγαθά, χωρίς να χρησιμοποιούν κάποιο νόμισμα. Χρησιμοποιούσαν δεξιότητες, υπηρεσίες ή αγαθά που είχαν σε περίσσευμα για να αποκτήσουν αγαθά που τους έλειπαν.

Στη σύγχρονη εποχή έχουμε επίσης αρκετά παραδείγματα. Ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα, είναι η συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι μεταξύ του Ιράν και της Ουρουγουάης. Το Ιράν είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως. Αντίστοιχα, η Ουρουγουάη είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ρυζιού παγκοσμίως. Είναι επίσης η κορυφαία χώρα σε όγκο εξαγωγών ρυζιού.

Το Ιράκ έχει τρομερά προβλήματα στην οικονομία του λόγω του εμπράγκο που του έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αντίστοιχα, η Ουρουγουάη έχει πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ενώ το πετρέλαιο αποτελεί ΚΑΙ για τη δική της οικονομία ένα πολύ βασικό και απαραίτητο αγαθό.

Η ΛΥΣΗ

Τα δύο αυτά κράτη συμφώνησαν στη δική τους ισοτιμία, που δεν περιλαμβάνει χρήματα, και προχώρησαν στην απευθείας ανταλλαγή των συγκεκριμένων ειδών.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε, να οραματιζόμαστε ίσως, το ενδεχόμενο και η δική μας χώρα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους διμερείς σχέσεις (ή και τριμερείς, ενδεχομένως);

Ποια είναι η δική σας γνώμη;Leave a Reply