Tradenow: Εκεί που μπορείς να βρεις τα πάντα χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ.

Μια on line πλατφόρμα ανταλλαγών χωρίς χρήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΟΙΡΑ

tradenow_DSC7723

 

Capital controls, εκλογές, φάσεις και αντιφάσεις, χάσαμε ένα μεγάλο μέρος από το φετινό καλοκαίρι και πού είσαι ακόμα… Στην αβέβαιη πλέον καθημερινότητα, μία ομάδα με εναλλακτική σκέψη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των συναλλαγών, κάνοντας τη ζωή σου πιο εύκολη. Πώς; Αποκτώντας ό,τι χρειαστείς ανταλλάσσοντας. Στο εξωτερικό η ανταλλακτική οικονομία είναι περισσότερο διαδεδομένη, ενώ στην Ελλάδα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Υπεύθυνη για αυτήν την καινοτομία είναι η tradenow, και κυρίως ο «εφευρέτης» της, Γιάννης Δεληγιάννης. Η tradenow είναι μία διαδικτυακή αγορά ανταλλαγών για ιδιώτες και επιχειρήσεις που εκσυγχρονίζει την ανταλλαγή και την κάνει πιο εύκολη από ποτέ. Σε αυτή τη νέα διαδικτυακή αγορά τα μέλη μπορούν να ανταλλάξουν προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητα ίσης αξίας αλλά και διαφορετικής με τη χρήση ενός εναλλακτικού νομίσματος (Trade Point) για τη κάλυψη της υπολειπόμενης αξίας. Η γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση στην πλατφόρμα και η εύκολη χρήση της κάνουν την διαδικασία της ανταλλαγής μια ξεχωριστή διαδικτυακή εμπειρία. Ταυτόχρονα, η εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης αναλύει τις ανάγκες των μελών και επιτυγχάνει την επάρκεια της πλατφόρμας σε προϊόντα και υπηρεσίες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία ανταλλαγών.   Μιλήσαμε με τον Γιάννη Δεληγιάννη για να μα εξηγήσει για τι ακριβώς πρόκειται.

tradenow_DSC7748

Πώς «γεννήθηκε» η tradenow; Αν ήταν μωρό θα έλεγα ότι γεννήθηκε με έναν φυσιολογικό, πλην όμως δύσκολο τοκετό. Φυσιολογικό γιατί ήρθε χωρίς δράματα, αλλά δύσκολο γιατί έπρεπε να κάνουμε ένα «άλμα πίστης», τόσο εγώ όσο και οι συνιδρυτές της tradenow, αφήνοντας τον σχετικά ασφαλή κόσμο των πολυεθνικών και εν γένει μεγάλων επιχειρήσεων για το απόλυτο κενό που αντιμετωπίζει μία startup, ιδίως όταν αυτή δραστηριοποιείται σε ένα νέο, καινοτόμο αντικείμενο. Σαν νέοι γονείς, άπειροι και σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, δυσκολευτήκαμε πολύ, περάσαμε στιγμές αβεβαιότητας και ανησυχίας. Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Κάθε εμπόδιο, κάθε νέα δοκιμασία μας έκανε πιο δυνατούς, πιο σίγουρους ότι το «μωρό» αυτό θα «περπατήσει» . Η tradenow μετά από εκείνα τα πρώτα αβέβαια βήματα, διένυσε πολύ δρόμο και αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη για ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις!

Εκτός από τις ανταλλαγές μεταξύ χρηστών, τι άλλο περιλαμβάνει η πλατφόρμα; Η πλατφόρμα έχει αποκτήσει μία κριτική μάζα χρηστών, οι οποίοι πιστεύουν στην δύναμη και στο όφελος της ανταλλαγής. Πέρα από το κλασικό C2C, δηλαδή ανταλλαγές μεταξύ ιδιωτών χρηστών, υπάρχει η δυνατότητα για B2C ανταλλαγές, όπου ιδιώτες χρήστες προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες από εταιρείες. Επίσης, γίνονται και B2B ανταλλαγές, δηλαδή εταιρείες που ανταλλάσουν μεταξύ τους αυτά που εμπορεύονται.

Πόσοι είναι περίπου οι εγγεγραμμένοι χρήστες; Μέσα σε 2,5 χρόνια λειτουργίας, η πλατφόρμα έχει πλέον πάνω από 25.000 μέλη, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι πολύ ενεργά. Στην πλατφόρμα δραστηριοποιούνται και πάνω από 300 εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στα μέλη της πλατφόρμας με έκπτωση.

tradenow_DSC7764

Πληρώνεις για να γραφτείς μέλος; Κατ’ αρχάς, για τους ιδιώτες χρήστες δεν υπάρχει κόστος, οπότε η εγγραφή στην πλατφόρμα, έστω και για δοκιμή της ανταλλακτικής οικονομίας δεν κοστίζει μεν, αξίζει δε! Αξίζει διότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους να κερδίσουν κάτι από αυτά που δεν χρειάζονται πλέον, ανταλλάσσοντάς τα με κάτι που χρειάζονται, είτε χωρίς χρήματα, είτε με trade points, είτε με ένα μέρος των ευρώ που θα χρειαζόταν αλλιώς. Αν αυτά δεν επαρκούν, αξίζει να αναφέρω ότι υπάρχει ένα σύστημα ανταμοιβών, βάσει του οποίου τόσο οι νέοι χρήστες όσο και εκείνοι που τους εισάγουν στην πλατφόρμα απολαμβάνουν συγκεκριμένα προνόμια, μεταξύ των οποίων και trade points τα οποία μεταφράζονται σε χρήματα τα οποία μπορούν να αποκτήσουν ό,τι χρειάζονται. Για τους επιχειρηματίες, υπάρχει μεν ένα κόστος ανάλογα με το πακέτο που ικανοποιεί τις ανάγκες της επιχείρησής τους, αλλά αυτό είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το νέο, παράλληλο κανάλι διαδικτυακής προβολής που ξεκλειδώνει για την προώθηση των προϊόντων / υπηρεσιών της επιχείρησης, μαζί με τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που παρέχονται από την tradenow, για παράδειγμα προβολή και μάρκετινγκ σε social media. Επιπλέον οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με άλλες επιχειρήσεις του δικτύου, να ανταλλάξουν πλεονάζουσες υπηρεσίες και προϊόντα και να μειώσουν έτσι τα έξοδα τους.

 Λένε πως «στην κρίση δημιουργούνται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες». Δεδομένης της παρούσας κατάστασης, θεωρείτε πως ισχύει στην περίπτωσή σας; Απολύτως. Θεωρώ ότι το κλισέ είναι σωστό ούτως ή άλλως, αλλά στην περίπτωση της tradenow ταιριάζει γάντι. Η συγκεκριμένη κρίση, ιδίως με την πλέον πρόσφατη έκφανσή της -αυτή του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων-, εμπεριέχει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ένα θέμα ρευστότητας, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις. Το θέμα αυτό της έλλειψης ρευστότητας έρχεται να αντιμετωπίσει, ελπίζω σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό, η ύπαρξη της πλατφόρμας που διευκολύνει την ανταλλακτική οικονομία για όλους. Αν μη τι άλλο, η κρίση είναι το πρόσφορο έδαφος για να φυτρώσει και να στεριώσει η ανταλλακτική οικονομία στη μορφή με την οποία επανήλθε στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Αν υπό Κ.Σ. η ανταλλαγή θα ήταν μία «πολυτέλεια» ή μία «εναλλακτική» μορφή αγοραπωλησίας, υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης, θεωρώ ότι είναι αναγκαιότητα και μπορεί να αποδειχθεί έως και σωτήρια, τουλάχιστον γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα μετρητών. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η ανταλλακτική οικονομία «κερδίζει» όλο και περισσότερο έδαφος.

tradenow_DSC7791

Πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι δημιουργήσατε κάτι τόσο πρωτοποριακό; Προφανώς με χαρά και ικανοποίηση. Όμως είναι κάτι που ήρθε πολύ φυσιολογικά σε μας και η ικανοποίηση προέρχεται κυρίως από την εκτέλεση και όχι από τη σύλληψη αν θέλετε. Ιδέες υπάρχουν πολλές και παντού, αλλά πολύ λίγες καταλήγουν να υλοποιηθούν κι ακόμα λιγότερες να υλοποιηθούν σωστά και να απογειωθούν. Αντλώ πραγματική ικανοποίηση από το γεγονός ότι στην tradenow υπάρχει και λειτουργεί μία ομάδα που πιστεύει στην ανταλλακτική οικονομία, πιστεύει στην ιδέα μας και καταφέρνει κάθε μέρα να πηγαίνει την tradenow ένα βήμα πιο μπροστά. Η πρωτοπορία για την οποία κάνατε λόγο, συνίσταται κατά τη γνώμη μου στον τρόπο με τον οποίο η ιδέα έγινε εταιρεία και προϊόν, στον τρόπο που την ασπάστηκαν και την ασπάζονται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι. Γι’ αυτά είμαι και ικανοποιημένος και περήφανος. Η πλατφόρμα η ίδια είναι πρωτοποριακή καθώς είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγών στον κόσμο, γεφυρώνοντας έτσι μία πρακτική που χάνεται στους αιώνες με τη δύναμη και την διεισδυτικότητα του internet. Το trade point είναι ένα μέσο που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις ανταλλαγές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχουν διαφορετικές αξίες ή δεν προκύπτει ανταλλαγή ειδών. Επίσης, η πλατφόρμα περιλαμβάνει έναν ιδιαιτέρως εξελιγμένο αλγόριθμο με τον οποίο ματσάρει τα Θέλω και τα Έχω των χρηστών, προτείνοντας στα μέλη πιθανές ανταλλαγές. Τέλος, αυτό που ονομάζεται διεπαφή με το χρήστη είναι γρήγορο, απλό και χωρίς περιττές διαδικασίες, από την εγγραφή και την ανάρτηση Θέλω και Έχω, μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την λήψη των πόντων. Πάνω από όλα όμως αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι δεν είμαστε μια απρόσωπη διαδικτυακή πλατφόρμα. Είμαστε δίπλα και μαζί με όλα τα μέλη μας έχοντας σαν γνώμονα τις αξίες που πρεσβεύουμε όπως αυτές της αλληλεγγύης, της ανταποδοτικότητας της ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση σαν ιδρυτής της tradenow; Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα είναι να βλέπω νέα μέλη στην πλατφόρμα. Για μένα σημαίνει ότι κάποιος μοιράζεται το όραμά μου και θεωρεί ότι υπάρχει αξία σ’ αυτό που σκεφτήκαμε και υλοποιήσαμε. Χαίρομαι με τις ολοκληρωμένες ανταλλαγές, γιατί αποτελούν απόδειξη του μοντέλου. Χαίρομαι με τους νέους ανθρώπους που εμπιστεύονται την tradenow κι έρχονται να εργασθούν μαζί μας συνδέοντας την επαγγελματική τους πορεία με μας. Σκοπεύουμε να κάνουμε την tradenow μία παγκόσμια αγορά, όπου εκατομμύρια μέλη απ’ όλο τον πλανήτη θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους αγαθά και υπηρεσίες, γλυτώνοντας χρήματα και χρόνο και κρατώντας μία κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση μέσω της  «δεύτερης ευκαιρίας» που δίνουν στα είδη που δεν χρειάζονται πλέον. Στην πορεία θα τελειοποιούμε συνεχώς την εμπειρία του χρήστη στην πλατφόρμα, αφαιρώντας έτσι την όποια επιφύλαξη μπορεί κάποιος να έχει για να τη δοκιμάσει και να την εντάξει στη ζωή του.

tradenow_DSC7802

tradenow_DSC7815

 

 

 

Πρώτη δημοσίευση www.lifo 12/9/2015

Φωτογραφίες Κατερίνα ΦαρφαράLeave a Reply